TATUAŻE W POLICJI NA PRZYKŁADZIE REGULACJI WYBRANYCH PAŃSTW EUROPEJSKICH - Fałdowski, Marek (Zeszyty Prawnicze, 2021)
W XXI w. możemy zaobserwować przeobrażenia wynikające z niezwykłej jak dotychczas w historii ludzkości skali postępu cywilizacyjnego. Także w świadomości społecznej zachodzą gruntowne przemiany dotyczące wielu obszarów życia społecznego, zwłaszcza tych, gdzie dotychczas dominowały stereotypowe, konserwatywne poglądy. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wytatuowaną osobę utożsamiano z kryminalistą, w najlepszym zaś razie z określoną subkulturą. Obecnie, w związku z różnymi trendami w modzie, także w dziedzinie tatuażu, osoby z „rysunkami na ciele” nie budzą już tyle negatywnych emocji. Zagadnienie posiadania tatuaży przez policjantów dotychczas nie było przedmiotem zainteresowania naukowego. W niniejszym opracowaniu przedstawiono fenomen zjawiska na przykładzie prawodawstwa wybranych państw europejskich w aspekcie policyjnej pragmatyki służbowej.