WEDŁUG JAKIEGO OBRZĘDU I JAKIMI SŁOWAMI FECJAŁ LUDU RZYMSKIEGO ZWYKŁ WYPOWIADAć WOJNĘ TYM, Z KTÓRYMI LUD RZYMSKI NAKAZAŁ, ABY BYŁA WOJNA. AULUS GELLIUS, ‘NOCE ATTYCKIE’ 16,4 TEKST – TŁUMACZENIE – KOMENTARZ - Tarwacka, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Według jakiego obrzędu i jakimi słowami fecjał ludu rzymskiego zwykł wypowiadać wojnę tym, z którymi lud rzymski nakazał, aby była wojna; jak również w jakich słowach składano przysięgę o karaniu kradzieży wojskowych oraz aby zaciągnięci żołnierze do wyznaczonego dnia stawili się w określonym miejscu Aulus Gellius, ‘Noce attyckie’ 16,4 Tekst – łumaczenie – komentarz