Opublikowane: 2025-11-17

Anna Martellotti, La cucina normannoaraba alla corte di Guglielmo II di Sicilia. Indagine storico-filologica sui ricettari Normanni, Leo Olschki, Firenze 2024, pp. 383.

rec. Anna Glusiuk

Abstrakt

Książka Anny Martellotti bada kuchnię normańsko-arabską na dworze Wilhelma II Sycylii, analizując dwa średniowieczne rękopisy kucharskie (Normanno A i B) oraz najstarszą arabską księgę kucharską Kitāb al-Ṭabīḫ. Publikacja obejmuje szczegółowy opis receptur, używanych przypraw, barwników i cukru, analizę leksyki kulinarnej oraz wpływ kuchni sycylijskiej na późniejsze tradycje europejskie. Zawiera także edycję źródeł i ich tłumaczenie na język włoski, ukazując wzajemne oddziaływania kulturowe i znaczenie kulinariów w polityce kulturalnej dworu.

 

Słowa kluczowe:

kuchnia normańsko-arabska, Sycylia średniowieczna, rękopisy kulinarne, wpływy arabskie w Europie, historia kuchni

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Glusiuk, rec. A. (2025). Anna Martellotti, La cucina normannoaraba alla corte di Guglielmo II di Sicilia. Indagine storico-filologica sui ricettari Normanni, Leo Olschki, Firenze 2024, pp. 383. Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 32(2), 352–353. Pobrano z https://czasopisma.uksw.edu.pl/index.php/sc/article/view/16166

Cited by / Share

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.