https://doi.org/10.26142/stgd-2025-006
Produkty spożywcze składają się z części jadalnej oraz z tego, czego się nie je. Tymi ostatnimi zajmuje się traktat Ukcin (Szypułki), uważany za jeden z najbardziej niezrozumiałych tekstów Miszny. Omawia prawa dotyczące powodowania nieczystości przez pożywienie podatne na nieczystość rytualną, zajmuje się głównie różnymi, niejadalnymi elementami owoców i warzyw. Określa, które z nich są podatne na nieczystość, przekazują nieczystość, a które łączą się z jadalnymi częściami, tworząc wielkość jajka, czyli minimalną ilość pożywienia wystarczającą do przekazywania nieczystości. Celem artykułu jest przybliżenie polskiemu czytelnikowi tematyki tego traktatu.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Pobierz pliki
Zasady cytowania
Cited by / Share
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.