Hieronim ze Strydonu, Listy, t. 1-5, wstęp i oprac. na podst. tłum. ks. J. Czuja, M. Ożóg, tekst łaciński H. Pietras SJ, Kraków 2010-2013, Źródła Myśli Teologicznej, t. 54, 55, 61, 63, 68.Bralewski S., Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w., w: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. II: Pokarm dla ciała i ducha, red. M. Kokoszko, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2014, s. 463-521.
Google Scholar
Bralewski S., Praktykowanie postu w świetle historiografii kościelnej IV-V wieku, „Vox Patrum”, 33/2013, t. 59, s. 359-377.
DOI: https://doi.org/10.31743/vp.4048
Google Scholar
Formela M., Św. Hieronim jako kierownik życia duchowego w świetle jego korespondencji. Studium historyczno-patrystyczne, rozprawa doktorska napisana pod naukowym kierownictwem ks. dra hab. Tadeusza Kołosowskiego, prof. UKSW, Warszawa 2004.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso oraz produkty zwierzęce, w: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. II: Pokarm dla ciała i ducha, red. M. Kokoszko, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2014, s. 53-75.
Google Scholar
Kokoszko M., Dybała J., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dieta mnichów syryjskich. Komentarz do terminu „artos kachrydias” (ἄρτος καχριδίας) w „Historia religiosa” Teodoreta z Cyru, „Biblica et Patristica Thoruniensia”, 8/2015, nr 3, s. 123-156.
DOI: https://doi.org/10.12775/BPTh.2015.022
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus, „Piotrkowskie Zeszyty Historyczne”, 13/2012, s. 11-25.
Google Scholar
Kołosowski T., Święty Hieronim jako duszpasterz, „Seminare”, 20/2004, s. 453-464.
DOI: https://doi.org/10.21852/sem.2004.33
Google Scholar
Milewski I., Dieta człowieka późnego antyku w relacjach łacińskich i greckich autorów chrześcijańskich epoki, „Vox Patrum”, 33/2013, t. 59, s. 379-386.
DOI: https://doi.org/10.31743/vp.4049
Google Scholar
Wiśniewska-Roszkowska K., Asceza, moralność, zdrowie, Instytut Wydawniczy PAX, Warszawa 1980.
Google Scholar
Babalski M., Przybylak K., Przybylak Z., Odkrywamy ekologiczne proso i kaszę jaglaną, https://biokurier.pl/jedzenie/odkrywamy-ekologiczne-proso-i-kasze-jaglana/ (dostęp: 18.05.2019).
Google Scholar
Bylinowska J., Bób – właściwości i wartości odżywcze, http://dietetycy.org.pl/bob-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/ (dostęp: 3.03.2017).
Google Scholar
Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej), http://tipy.interia.pl/artykul_25670,wlasciwosci-zdrowotne-prosa-kaszy-jaglanej.html (dostęp: 3.03.2017).
Google Scholar
Misiuk W., Bób – charakterystyka, właściwości, gotowanie bobu, https://portal.abczdrowie.pl/bob (dostęp: 3.03.2017).
Google Scholar
Proso – właściwości zdrowotne i zastosowanie zboża, http://www.exitdoor.pl/zdrowie-i-uroda/wlasciwosci-zdrowotne-prosa/ (dostęp: 3.03.2017).
Google Scholar