Opublikowane: 2018-06-30

Radykalizacja antymuzułmańskiego i antyimigranckiego dyskursu w mediach społecznościowych w latach 2016 i 2017 na przykładzie wydarzeń w Ełku

Michał Łyszczarz , Stefan M. Marcinkiewicz

Abstrakt

Artykuł odnosi się do zdarzeń z Ełku z 1 stycznia 2017 r. Wówczas – w tym 60-tysięcznym mieście, w którym mieszkało sześć osób pochodzących z krajów muzułmańskich – doszło do antymuzułmańskich zamieszek po zabójstwie młodego Polaka przez Araba, pracownika baru z kebabem. Autorzy stawiają tezę, że istotnym czynnikiem, który doprowadził do zajść, była uprzednia radykalizacja nastrojów społecznych. Zbrodnicze działania ISIS, kryzys migracyjny i zamachy terrorystyczne w Europie rozbudziły lęk przed imigrantami i muzułmanami w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Antymuzułmańska retoryka została instrumentalnie wykorzystana w kampanii wyborczej w 2015 r. (m.in. partia KORWiN prowadziła kampanię pod hasłem „Stop islamizacji Polski”). W tym czasie odbył się w Ełku wiec przeciwko imigrantom. Później w pobliskim Olecku miała miejsce demonstracja przeciwko lokalizacji ośrodka dla uchodźców. W marcu 2016 r. grupa młodych ludzi dokonała, motywowanego rasizmem, napadu na pracowników ełckiego baru z kebabem. Do radykalizacji nastrojów przyczyniła się aktywność w mediach społecznościowych. Na przykładzie treści udostępnianych przez pewnego ełckiego polityka na portalu Facebook ukazano proces rozprzestrzeniania się treści ksenofobicznych i islamofobicznych. Konsekwencją tego była interpretacja zabójstwa Polaka jako aktu terrorystycznego i dżihadu.

Słowa kluczowe:

zamieszki w Ełku, islamofobia, radykalizacja nastrojów społecznych, patologizacja świadomości społecznej

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Łyszczarz, M., & Marcinkiewicz, S. M. (2018). Radykalizacja antymuzułmańskiego i antyimigranckiego dyskursu w mediach społecznościowych w latach 2016 i 2017 na przykładzie wydarzeń w Ełku. Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 22(1). Pobrano z https://czasopisma.uksw.edu.pl/index.php/ucs/article/view/3273

Cited by / Share

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.