Opublikowane: 2022-12-29

Ilość pożywienia i posiłków oraz czas ich spożywania w klasztorach starożytnych

Jakub Dziewulski
Seminare. Poszukiwania naukowe
Dział: Z problematyki historycznej
https://doi.org/10.21852/sem.2013.34.18

Abstrakt

Ilość i czas posiłków w różnych klasztorach ewoluowały wraz z rozwojem monastycyzmu chrześcijańskiego. Choć założył liczne wspólnoty, twórca pierwszej „Reguły” Pachomiusz nie widział potrzeby precyzyjnego uregulowania tej kwestii. Jednak kolejni autorzy pisząc przepisy w coraz większym stopniu odnosili się do tego problemu. Analiza wybranych reguł ujawnia, że ​​szczytem rozwoju ustawodawstwa zakonnego w tej materii były reguły Benedykta i tajemniczego Mistrza, które regulowały nawet ilość chleba, jaką mnisi powinni spożywać każdego dnia.

Słowa kluczowe:

monastycyzm, reguły, posiłki w starożytności, wczesne chrześcijaństwo, historia starożytna

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Dziewulski, J. (2022). Ilość pożywienia i posiłków oraz czas ich spożywania w klasztorach starożytnych. Seminare. Poszukiwania Naukowe, 34, 269–283. https://doi.org/10.21852/sem.2013.34.18

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.