Bierzyńska-Sudoł M. (2013), Proces podtrzymywania tożsamości narodowej współczesnych migrantów polskich w przestrzeni Internetu. Bydgoszcz: Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego.
Google Scholar
Bucholc M. (2012), „Kto nie pracuje, ten niechaj nie je”. O socjologicznych interpretacjach jedzenia. [w:] R. Chymkowski, A. Jaroszuk, M. Mostek (red.), Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego: 11–27.
Google Scholar
Eliade M. (1999), Sacrum i profanum. O istocie religijności. Warszawa: Wydawnictwo KR.
Google Scholar
Gottwald F., Kolmer R. (2009), Jedzenie. Rytuały i magia. Warszawa: Wydawnictwo Literackie MUZA.
Google Scholar
Hobsbawm E., Ranger T. (2008), Tradycja wynaleziona, Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Google Scholar
Keller J. (red.) (1977), Kultura a religia. Warszawa: Iskry.
Google Scholar
Kłoskowska A., Tożsamości i identyfikacja narodowa w perspektywie historycznej i psychologicznej. „Kultura i Społeczeństwo” 1996, 3:131-142.
Google Scholar
Kot D. Świętowania, „Znak” 2010, 12(667): 10–17.
Google Scholar
Kowalczuk K. (2005), Sfery sacrum i profanum w życiu społecznym, Warszawa: CBOS.
Google Scholar
Kurczewska J. (red.) (2000), Kultura narodowa i polityka. Warszawa: Oficyna Naukowa.
Google Scholar
Łaciak B. (2005), Obyczajowość polska czasu transformacji czyli wojna postu z karnawałem, Warszawa: Trio.
Google Scholar
Mathews G. (2005), Supermarket kultury. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.
Google Scholar
Mead M. (2000), Kultura i tożsamość. Studium dystansu międzypokoleniowego, Warszawa: PWN.
Google Scholar
Ogden J. (2011), Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Google Scholar