Opublikowane: 2022-04-06

Pomiędzy akulturacją a społecznym zakotwiczeniem – spojrzenie na współczesną migrację młodych Polaków w Irlandii z perspektywy ich wyborów żywieniowych

Ewa Garstka
Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne
Dział: Artykuły
https://doi.org/10.21697/ucs.2021.28.2.04

Abstrakt

Młodzi Polacy opuszczający ojczyznę w celach zarobkowych zmuszeni są do mierzenia się z nową rzeczywistością kulturową i społeczną. Poczucie odrębności w nieznanym wcześniej środowisku wpływa na rodzaj posiłków wybieranych przez migrantów, a wzory kulinarne stają się elementem procesu lokalizacji w warunkach postępującego ujednolicenia kulturowego. Niniejszy artykuł przedstawia współczesną migrację młodych Polaków w Irlandii z perspektywy ich wyborów żywieniowych. Jest także próbą przedstawienia dwóch perspektyw – akulturacji oraz „społecznego zakotwiczenia” w kontekście badań nad współczesnymi migracjami. Zwyczaje i praktyki skupione wokół jedzenia, uwikłane w system wzajemnych relacji i interakcji, mają determinujący wpływ na poczucie identyfikacji społeczno-kulturowej danej grupy. Zachowania konsumenckie młodych Polaków w Dublinie łączą się z silnym związkiem migranta z ojczyzną, a stół w sposób metaforyczny staje się elementem pomagającym odnaleźć się w obcej rzeczywistości kraju przyjmującego. Pomiędzy emigrantem a krajem pochodzenia występuje silny związek przejawiający się m.in. w codziennych wyborach żywieniowych. Wzory kulinarne są elementami „zewnętrznymi” współczesnych tożsamości jednostkowych, społecznych i zbiorowych, a sytuacja migracji podkreśla ich znaczenie w procesie adaptacyjnym.

Słowa kluczowe:

migracje, akulturacja, wzory żywieniowe, kultura, społeczne zakotwiczenie

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Garstka, E. (2022). Pomiędzy akulturacją a społecznym zakotwiczeniem – spojrzenie na współczesną migrację młodych Polaków w Irlandii z perspektywy ich wyborów żywieniowych. Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 28(2), 25–30. https://doi.org/10.21697/ucs.2021.28.2.04

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.