DGKS (Dyrekcja Generalna ds. Komunikacji Społecznej). 2014. Bezpieczeństwo żywności. «Od pola do stołu» – bezpieczna i zdrowa żywność dla każdego. Luxembourg: Publications Office. https://doi.org/10.2775/78879.
Duma, Paulina, Małgorzata Pawlos, i Mariusz Rudy. 2012. „Zawartość metali ciężkich w wybranych produktach spożywczych województwa podkarpackiego.” Bromatogia i Chemia Toksykologiczna 45(1): 94–100.
EFSA. 2004. “Report of the scientific panel on contaminants in the food chain on provisional findings on furan in food.” EFSA Journal 137: 1–20.
EFSA. 2009. “Scientific opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the European Commission on cadmium in food.” EFSA Journal 980: 1-139.
Gajewska, Magdalena, Anna Czajkowska-Mysłek, i Anna Głowacka, 2016. „Ocena zawartości kadmu i ołowiu w wybranych suszach roślin przyprawowych.” Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 71(1): 43–51.
Gawęcki, Jan. 2011. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Gawęcki, Jan. 2012. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Iwanow, Krystyna, Hanna Kunachowicz, i Irena Nadolna. 2012. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL.
Kieliszek, Marek. 2019. “Selenium – fascinating microelement, properties and sources in food.” Molecules 24: 1298. https://doi.org/10.3390/molecules24071298.
Łozińska-Wróbel, Katarzyna, and Beata Pachnowska. 2017. Organic food in Poland. Wrocław: IMAS International Sp. z o.o.
Mania, Monika, Maria Wojciechowska-Mazurek, Krystyna Starska, Małgorzata Rebeniak, i Urszula Biernat. 2011. „Nowe fakty o ołowiu w środkach spożywczych.” Przemysł Spożywczy 65: 96–100.
Nazarewicz, Rafał. 2007. „Wpływ stosowania diety wegetariańskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi.” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 58(1): 23–27.
Ociepa-Kubicka, Agnieszka, i Ewa Ociepa. 2012. „Toksyczne oddziaływanie metali ciężkich na rośliny, zwierzęta i ludzi.” Inżynieria i Ochrona Środowiska 15(2): 169–180.
RASFF. 2019. The Rapid Alert System for Food and Feed. 2018 Annual Report. Luxembourg: Publications Office of the European Union. https://doi.org/10.2875/914558.
Rozporządzenie 2004 – Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE z 30.04.2004 r. L 191/1 z późniejszymi zmianami).
Rozporządzenie 2006 – Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z 19.12.2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE z 20.12.2006 r., L 364/5 z późniejszymi zmianami).
Staniak, Sylwia. 2014. „Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności.” Polish Journal of Agronomy 19: 36–45.
Szymonik, Anna. 2016. „Zawartość kadmu i ołowiu w warzywach, efekt toksyczności pierwiastków śladowych.” Edukacja Biologiczna i Środowiskowa 3: 48–53.
Śmiechowska, Maria, i Agnieszka Florek. 2011. „Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej.” Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 56(4): 152–156.
Wojciechowska-Mazurek, Maria, Kazimierz Karłowski, Jan T. Kumpulainen, Krystyna Starska, Elżbieta Brulińska-Ostrowska, i Kazimiera Ćwiek-Ludwicka. 1996. „Lead, cadmium, mercury, copper and zinc in Polish powdered milk and products for infants and children. Natural antioxidants and food quality in atherosclerosis and cancer prevention.” The Royal Society of Chemistry 181: 423–431.
Wojciechowska-Mazurek, Maria, Krystyna Starska, Elżbieta Brulińska-Ostrowska, Monika Plewa, Urszula Biernat, i Kazimierz Karłowski. 2006. „Assessment of contamination of cereal products with elements noxious to human health.” Polish Journal of Environmental Studies 15: 546–549.
Wojciechowska-Mazurek, Maria, Krystyna Starska, Elżbieta Brulińska-Ostrowska, Monika Plewa, Urszula Biernat, i Kazimierz Karłowski. 2008. „Monitoring zanieczyszczenia żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia. Część I. Produkty zbożowe, pszenne, warzywne, cukiernicze oraz produkty dla niemowląt i dzieci (rok 2004).” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 59(3): 251–266.
Wojciechowska-Mazurek, Maria, Krystyna Starska, Elżbieta Brulińska-Ostrowska, Monika Plewa, Urszula Biernat, i Kazimierz Karłowski. 2010a. „Monitoring zanieczyszczenia żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia. Część II. Wody mineralne, napoje bezalkoholowe, owoce, orzechy, ryż, soja, ryby i owoce morza.” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 61(1): 27–35.
Wojciechowska-Mazurek, Maria, Monika Mania, Krystyna Starska, i Małgorzata Opoka, 2010b. „Kadm w środkach spożywczych – celowość obniżenia limitów.” Przemysł Spożywczy. Żywność – Żywienie – Bezpieczeństwo zdrowotne 64(2): 45–48.
Wojciechowska-Mazurek, Maria, Krystyna Starska, Monika Mania, Małgorzata Rebeniak, i Kazimierz Karłowski. 2010c. „Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia w herbacie – ocena zagrożenia dla zdrowia.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 43(3): 233–239.
Wojciechowska-Mazurek, Maria, Monika Mania, Krystyna Starska, Małgorzata Rebeniak, i Kazimierz Karłowski. 2011. „Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia w grzybach jadalnych w Polsce.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44(2): 143–149.
Google Scholar