Bartoszewski, Grzegorz. 2012. “Regulacje prawne i odbiór społeczny GMO.” W GMO w świetle najnowszych badań, red. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt, 123–139. Warszawa: SGGW.
Google Scholar
Bony, Sylvie. 2003. “Why are most Europeans opposed to GMOs? Factors explaining rejection in France and Europe.” Electronic Journal of Biotechnology 6(1): 7–8.
DOI: https://doi.org/10.2225/vol6-issue1-fulltext-4
Google Scholar
Boothe, Joseph G., Jillian A. Saponja, and Dana L. Parmenter. 1998. “Molecular farming in plants: Oilseeds as vehicles for the production of pharmaceutical proteins.” Drug Development Research 42: 172–181.
DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1098-2299(199711/12)42:3/4<172::AID-DDR9>3.0.CO;2-N
Google Scholar
CBOS. 2013. Polacy o bezpieczeństwie żywności i GMO. BS/2/2013. Warszawa: CEBOS. Dostęp 5.11.2020. http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_002_13.PDF.
Google Scholar
Dervishi, Aida, and Ani Bajrami. 2020. “GMOs and genome editing - Public perception and attitude in Albania.” In 1st PlantEd Conference Plant Genome Editing - State of the Art edited by Vladislava Galović, 13. Sremski Karlovci: DIV Print.
Google Scholar
Dyrektywa 2001 – Dyrektywa 2001/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady Europy w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220/EWG wraz z późniejszymi nowelizacjami.
Google Scholar
Dyrektywa 2015 – Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/412 z dnia 11 marca 2015 r. w sprawie zmiany dyrektywy 2001/18/WE w zakresie umożliwienia państwom członkowskim ograniczenia lub zakazu uprawy organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) na swoim terytorium.
Google Scholar
Dyrektywa 2019 – Dyrektywa Komisji UE 2019/782 z dnia 15 maja 2019 r. zmieniająca dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE w odniesieniu do ustanowienia zharmonizowanych wskaźników ryzyka.
Google Scholar
EFSA. 2010. “EFSA Panel on Genetically Modified Organisms (GMO). Guidance on the environmental risk assessment of genetically modified plants.” EFSA Journal 8(11): 1879.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1879
Google Scholar
EFSA. 2011. “EFSA Panel on Genetically Modified Organisms (GMO). Scientific Opinion on application (EFSA-GMO-NL-2008-52) for the placing on the market of herbicide tolerant genetically modified soybean A5547-127 for food and feed uses, import and processing under Regulation (EC) No 1829/2003 from Bayer CropScience.” EFSA Journal 9(5): 2147.
Google Scholar
Fraiture, Marie-Alice, Marie Deckers, Nina Papazova, and Nancy H.C. Roosens. 2020. “Detection strategy targeting a chloramphenicol resistance gene from genetically modified bacteria in food and feed products.” Food Control 108: 106873.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106873
Google Scholar
Jefferson, Artrish, Valerie E. Cadet, and Abigail Hielscher. 2015. “The mechanisms of genetically modified vaccinia viruses for the treatment of cancer.” Critical Reviews in Oncology/Hematology 95(3): 407–416.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.critrevonc.2015.04.001
Google Scholar
Kamle, Madhu, Pradeep Kumar, Jayanta Kumar Patra, and Vivek K. Bajpai. 2017. “Current perspectives on genetically modified crops and detection methods.” Biotech 7(3): 219.
DOI: https://doi.org/10.1007/s13205-017-0809-3
Google Scholar
Kleter, Gijs A., and Esther J. Kok. 2010. “Safety assessment of biotechnology used in animal production, including genetically modified (GM) feed and GM animals – a review.” Animal Science Papers and Reports 28(2): 105–114.
Google Scholar
Kues, Wilfried, and Heiner Niemann. 2004. "The contribution of farm animals to human health." Trends in Biotechnology 22(6): 286–294.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.tibtech.2004.04.003
Google Scholar
Linkiewicz, Anna, Zbigniew T. Dąbrowski, i Sławomir Sowa. 2012a. “Genetycznie zmodyfikowane rośliny – z laboratorium do praktycznego wykorzystania w europejskim rolnictwie. Część I.” Chemik 66(8): 843–855.
Google Scholar
Linkiewicz, Anna, Zbigniew T. Dąbrowski, i Sławomir Sowa. 2012b. “Genetycznie zmodyfikowane rośliny – z laboratorium do praktycznego wykorzystania w europejskim rolnictwie. Część II.” Chemik 66(9): 966–981.
Google Scholar
Liua, Hua, Jinbin Wanga, Peng Li, Lan Bai, Junwei Jia, Aihu Pan, Xuanqi Long, Weidong Cui, and Xueming Tang. 2020. “Rapid detection of P–35S and T-nos in genetically modified organisms by recombinase polymerase amplification combined with a lateral flow strip.” Food Control 107: 106775.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106775
Google Scholar
Majstorović, Nebojša. 2020. “Purchasing products of gene technology: Psychological factors affecting consumer decision making.” In 1st PlantEd Conference Plant Genome Editing - State of the Art, edited by Vladislava Galović, 32. Sremski Karlovci: DIV Print.
Google Scholar
Małyska, Aleksander, Eliza Lubiatowska-Krysiak, i Tomasz Twardowski. 2012. „Opinia społeczna.” W Aspekty społeczne i prawne biotechnologii, red. Tomasz Twardowski, 217–248. Warszawa: PAN Warszawska Drukarnia Naukowa.
Google Scholar
Marris, Claire. 2001. “Public views on GMOs: deconstructing the myths. Stakeholders in the GMO debate often describe public opinion as irrational. But do they really understand the public?” EMBO Reports 2(7): 545–548.
Google Scholar
Mathur, Jaideep, and Csaba Koncz. 1998. “PEG-mediated protoplast transformation with naked DNA.” In Arabidopsis Protocols, edited by José M. Martínez-Zapater, and Julio Salinas, 267–276. Totowa: Humana Press.
DOI: https://doi.org/10.1385/0-89603-391-0:267
Google Scholar
Nester, Eugene. 2008. “Agrobacterium: the natural genetic engineer 100 years later.” Online. APSnet Features. https://doi.org/10.1094/APSnetFeatures-2008-0608.
Google Scholar
Nowakowska, Justyna Anna, Małgorzata Sułkowska, and Tomasz Oszako. 2014. “Environmental risk assessment of Genetically Modified Plants (GMO) – challenges and approaches.” Folia Forestalia Polonica, Series A 56(2): 113–115.
DOI: https://doi.org/10.2478/ffp-2014-0011
Google Scholar
Nowakowska, Justyna Anna. 2018. “Świadomość społeczna o organizmach genetycznie modyfikowanych (GMO).” AURA 7: 12–15.
Google Scholar
Pniewski, Tomasz, Józef Kapusta, Piotr Bociąg, Jacek Wojciechowicz, Anna Kostrzak, Michał Gdula, Olga Fedorowicz-Strońska, Piotr Wójcik, Halina Otta, Sławomir Samardakiewicz et al. 2011. “Low-dose oral immunization with lyophilized tissue of herbicide-resistant lettuce expressing hepatitis B surface antigen for prototype plant-derived vaccine tablet formulation.” Journal of Applied Genetics 52(2): 125–136.
DOI: https://doi.org/10.1007/s13353-010-0001-5
Google Scholar
Prawo.pl. 2020. “Nowe zasady znakowania żywności „bez GMO” już obowiązują.” Dostęp 24.07.2020. https://www.prawo.pl/biznes/zywnosc-bez-gmo-od-poczatku-2020-r-nowe-zasady-znakowania,497017.html.
Google Scholar
Rozporządzenie 2003 – Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy.
Google Scholar
Rzymski, Piotr, and Aleksandra Królczyk. 2016. “Attitudes toward genetically modified organisms in Poland: to GMO or not to GMO?” Food Security 8(3): 689–697. https://doi.org/10.1007/s12571-016-0572-z.
DOI: https://doi.org/10.1007/s12571-016-0572-z
Google Scholar
Smorąg, Zdzisław, and Jacek Jura. 2000. “Animal Biotechnology – methods, practical application and potential risks.” In Progress in Biotechnology 17 – Food Biotechnology, edited by Stanislaw Bielecki, Johannes Tramper, and Jacek Polak, 413–420. Amsterdam-Lausanne-New York-Oxford-Shannon-Singapore-Tokyo: Elsevier.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0921-0423(00)80100-8
Google Scholar
Smorąg, Zdzisław, Ryszard Słomski, Jacek Jura, Daniel Lipiński, i Maria Skrzyszowska. 2011. “Transgeniczne świnie jako dawcy tkanek i narządów do transplantacji u ludzi.” Przegląd Hodowlany 11: 1–4.
Google Scholar
Statista.com. 2020. “Genetically modified (GM) crops.” Accessed 24.07.2020. https://www.statista.com/study/22433/genetically-modified-gm-crops-statista-dossier/.
Google Scholar
Twardowski, Tomasz. 2008. “Societal attitudes regarding GM food: the case of Poland within the European Union.” Environmental Biosafety Research 7: 181–184.
DOI: https://doi.org/10.1051/ebr:2008016
Google Scholar
Twardowski, Tomasz. 2016. „Rzeczywistość XXI wieku–GM żywność.” Nauka 2: 181–188.
Google Scholar
Ustawa 2019 – Ustawa z 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz.1401).
Google Scholar
Wprost.pl. 2020. „Polscy konsumenci nie chcą produktów z GMO. Od nowego roku produkty muszą być lepiej oznakowane.” Dostęp 24.07.2020. https://www.wprost.pl/ekologia/10286155/polscy-konsumenci-nie-chca-produktow-z-gmo-od-nowego-roku-produkty-musza-byc-lepiej-oznakowane.html.
Google Scholar
Zhang, Zhen, Jiping Wang, Chunyan Li, Wenyue Xue, Yazhi Xing, and Feng Liu. 2020. “Gene therapy development in hearing research in China.” Gene Therapy 27(7): 349–259. https://doi.org/10.1038/s41434-020-0177-1.
DOI: https://doi.org/10.1038/s41434-020-0177-1
Google Scholar
Żmijewska, Ewelina, Sławomir Sowa, and Magdalena Żurawska-Zajfert. 2017. “Principles of environmental risk assessment of genetically modified plants in European Union.” Progress in Plant Protection 57(1): 47–55.
Google Scholar