Anioł A., 2007, Współistnienie (koegzystencja) upraw GMO z innymi sposobami produkcji. w: „Organizmy genetycznie zmodyfikowane”, Materiały szkoleniowe, wyd. Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych, Oddz. Wielkopolski, Poznań.
Google Scholar
Google Scholar
Benbrook C. M., 2012, Genetically Engineered Crops And Pesticide Use In The United States,
Google Scholar
Google Scholar
Farmers Weekly, 23 October 2012.
Google Scholar
Google Scholar
Broderick N., Raffa K. F., Handelsman J., 2006, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 103 (41).
DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.0604865103
Google Scholar
Google Scholar
Buchowicz J., 2007, Biotechnologia molekularna. Geneza. przedmiot, perspektywy badań i zastosowań, PWN, Warszawa.
Google Scholar
Google Scholar
Dąbrowski Z., Grabowski M., 2012, GMO w środowisku rolniczym, w GMO w świetle najnowszych badań, SGGW, Warszawa.
Google Scholar
Google Scholar
Filipecki M., Malepszy S., 2006, Unintended consequences of plant transformationsa molecular insight, J. Appl. Genet. 47.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF03194637
Google Scholar
Google Scholar
Grelewska K., 2009, Koegzystencja roślin genetycznie zmodyfikowanych z innymi systemami produkcji ze szczególnym uwzględnieniem kukurydzy, Laboratorium Kontroli GMO, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Radzików.
Google Scholar
Google Scholar
Hellmich R. l., Siegfried B. D., Sears M. K., 2001, Monarch larvae sensitivity to Bacillus thuringensis purified proteins and pollen, Proc. Nat. Acad. Sci USA 98.
DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.211297698
Google Scholar
Google Scholar
Jayaraman K. S., 2005, Monsanto’s Bollgard potentially compromised in India, Nature Biotechnology, November 2005.
DOI: https://doi.org/10.1038/nbt1105-1326
Google Scholar
Google Scholar
Lisowska K., 2010, Genetycznie modyfikowane uprawy a zrównoważone rolnictwo i nasze zdrowie, J Ecol. Health, 14(6), s. 303–309.
Google Scholar
Google Scholar
Lisowska K., Chorąży M., 2011, Zboża genetycznie modyfikowane (GM) w rolnictwie: aspekty zdrowotne, środowiskowe i społeczne, Biuletyn Komitetu Ochrony Przyrody PAN, 2/2011.
Google Scholar
Google Scholar
Losey J. E., Rayor L. S., Carter M. E., 1999, Transgenic pollen harms monarch larvae, Nature 399.
DOI: https://doi.org/10.1038/20338
Google Scholar
Google Scholar
Myhre M. R., Fenton K. A., Eggert J., et all, 2006, The 35S CaMV plant virus promoter is active enterocyte-like cells, Eur. Food Rcs. Technol. 222.
DOI: https://doi.org/10.1007/s00217-005-0154-3
Google Scholar
Google Scholar
Orczyk W., 2012, Odmiany roślin uprawnych modyfikowane genetycznie, w: „GMO w świetle najnowszych badań”, SGGW, Warszawa.
Google Scholar
Google Scholar
Połanecki P., 2011, Organizmy genetycznie modyfikowane: aspekty prawne i doświadczenia z procesu implementacji prawa o GMO na terytorium Polski, Biuletyn Komitetu Ochrony Przyrody PAN, nr 2.
Google Scholar
Google Scholar
Priwieziencew E., Ligenza-Sieniarska E., Sieniarski Sz., 2002, GMO zagrożeniem dla bioróżnorodności, Społeczny Instytut Ekologiczny, Warszawa.
Google Scholar
Google Scholar
Rühl G., Langhof M., 2011, Coexistence in maize: effect of the genetically modified maize field depth on pollen-mediated gene flow, Crop Science, Vol. 51.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2011.01.0037
Google Scholar
Google Scholar
Seralini G. E., Clair E., Mesnage R., 2012, Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize, Food and Chemical Toxicology.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.08.005
Google Scholar
Google Scholar
Sowa S., Linkiewicz A., 2007, Rośliny genetycznie modyfikowane, w: „Organizmy genetycznie zmodyfikowane”, wyd. Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych, Oddział Wielkopolski, Poznań.
Google Scholar
Google Scholar
Świątkiewicz S., 2012, GMO w rolnictwie i produkcji żywności – szanse czy zagrożenia genetycznej modyfikacji roślin i zwierząt”, konferencja w Sejmie RP pod patronatem Pana Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego, 3 kwietnia 2012 r.
Google Scholar
Google Scholar
Twardowski T., Michalska A., 2000, KOD korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii, Agencja Edytor, Poznań.
Google Scholar
Google Scholar
Twardowski T., Michalska A., 2001, Genetycznie modyfikowane organizmy (GMO) a środowisko, Agencja Edytor, Poznań.
Google Scholar
Google Scholar
Windeis P., Taverniers I., Depicker A., et all., 2001, Characterisation of the Roundup Ready soybean insert, European Food Research and Technology, vol. 213.
DOI: https://doi.org/10.1007/s002170100336
Google Scholar
Google Scholar
Wolfenbarger L. L., Phifer P. R., 2000, The Ecological Risk and Benefits of Genetically Engineered Plants, Science 15, december, vol. 290.
DOI: https://doi.org/10.1126/science.290.5499.2088
Google Scholar
Google Scholar
Zeki S., 2003, The Farm Scale Evaluations of spring-sown genetically modified crops, Phil. Trans. R. Soc. Lond. B., nr 358.
Google Scholar
Google Scholar
Żarski T., 2008, Zagrożenia bioróżnorodności przez GMO, Wydawnictwo Ministerstwa Ochrony Środowiska, Warszawa.
Google Scholar
Google Scholar
Żarski T. P., Żarska H., Majdecka T., 2011, Aktualny stan wiedzy o zagrożeniach ekotoksykologicznych związanych z GMO. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, nr 49.
Google Scholar
Google Scholar
Eliason R., 2004, Stagnating National Bean Yields. Midwest Soybean Conference, cited by Dan Sullivan, “Is Monsanto’s patented Roundup Ready gene responsible for a $attening of U.S. soybean yields”, NewFarm.org, September 28, 2004, online at: http://www.newfarm.org/features/0904/soybeans/index.sht.
Google Scholar