Opublikowane: 2003-12-31

Żywienie a prewencja chorób układu krążenia

Grażyna Nowicka
Studia Ecologiae et Bioethicae
Dział: Artykuły naukowe
https://doi.org/10.21697/seb.2003.1.1.05

Abstrakt

Atherosclerotic cardiovascular disease has been recognized as the leading cause of death for both men and women in developed countries. During the past century epidemiological and observational studies established that inappropriate nutrition together with reduced physical activity and increased tobacco consumption are key factors for cardiovascular disease development. Recent epidemiological and clinical trial data provide evidence of the great effectiveness of dietary interventions in cardiovascular disease prevention and treatment. Therefore, the efforts to improve diet play an important role in shifting population disease risk. In this paper, the scientific background and current recommendations for dietary prevention of cardiovascular disease are summarized.

Słowa kluczowe:

żywienie, choroby krążenia

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Nowicka, G. (2003). Żywienie a prewencja chorób układu krążenia. Studia Ecologiae Et Bioethicae, 1(1), 103–114. https://doi.org/10.21697/seb.2003.1.1.05

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.