Opublikowane: 2024-03-29

Żywność: dar Boga dla wszystkich ludzi. Studium przypadku z Chorwacji

Martina Ana Begić
Studia Ecologiae et Bioethicae
Dział: Artykuły naukowe
https://doi.org/10.21697/seb.5806

Abstrakt

Żywność, w świetle przesłania biblijnego, jest darem Boga dla ludzi. Dokumenty Kościelne podkreślają, że żywność zaspakaja naturalną potrzebę człowieka i że każdy człowiek ma do niej naturalne prawo. To założenie jednak, w dniu dzisiejszym, niesie ze sobą nowe wyzwania dla ludzkości, jako że rolnictwo jest obecnie często sterowane przez rynek, który nie jest skupiony na zapewnieniu wysokiej jakości i dostępności żywności wszystkim ludziom, w tym zwłaszcza biednym, ale na pierwszym miejscu stawia zysk. W pierwszej części artykułu podjęto próbę zwięzłego przedstawienia stosunku Pisma Świętego do żywności, który wpisuje się w dzisiejszą refleksję nad rozwiązaniem problemu produkcji i dostępności zdrowej żywności. W drugiej części przedstawiono wytyczne Kościoła, mające na celu przezwyciężenie niesprawiedliwości występujących we współczesnym świecie, tak by zapewnić wszystkim dostęp do żywności, a dodatkowo, podkreślono znaczenie produkcji zdrowej żywności w ochronie zdrowia ludzkiego. Trzecia część artykułu dotyczy kwestii legislacji regulującej produkcję i kontrolę żywności oraz promocji produkcji ekologicznej w Republice Chorwacji. Przyjęcie prawodawstwa Unii Europejskiej oraz jej wytycznych dotyczących rozwoju rolnictwa przyniosło w ostatnich latach pewne zmiany. Nowe ramy prawne przyczynią się do wzmocnienia społeczności wiejskich w Chorwacji oraz zachęcą do tworzenia małych rodzinnych gospodarstw rolnych i zwiększenia produkcji żywności, zwłaszcza zdrowej żywności uprawianej ekologicznie.

Słowa kluczowe:

żywność, dar Boga, naturalna potrzeba człowieka, Laudato Si', rolnictwo ekologiczne, Chorwacja, religia i ekologia, chrześcijaństwo i ekologia

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Begić, M. A. . (2024). Żywność: dar Boga dla wszystkich ludzi. Studium przypadku z Chorwacji. Studia Ecologiae Et Bioethicae, 22(2), 35–47. https://doi.org/10.21697/seb.5806

Cited by / Share

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.