Augustyńska-Prejsnar, Anna, Małgorzata Ormian, i Grażyna Gajdek. 2014. „Preferencje nabywcze żywności wygodnej pochodzenia drobiowego w opinii młodzieży akademickiej.” Journal of Agribusiness and Rural Development 4 (34): 17–26.
Google Scholar
Brzostek-Kasprzak, Bożena, Mariola Kwasek, Agnieszka Obiedzińska, i Mieczysław W. Obiedziński. 2013. „Żywność ekologiczna ‒ regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji.” W Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, red. Mariola Kwasek, 80–123. Warszawa, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Google Scholar
Ćwiek-Ludwicka, Kazimiera. 2014a. „Potwierdzanie zgodności opakowań do żywności w łańcuchu dostaw z wymaganiami Unii Europejskiej.” Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 58 (11–12): 36–38.
Google Scholar
Ćwiek-Ludwicka, Kazimiera, and Jan K. Ludwicki. 2014b. „Endocrine disruptors in food contact materials; is there a health threat?” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 65(3): 169–177.
Google Scholar
Ćwiek-Ludwicka, Kazimiera. 2015. “Bisphenol A (BPA) in food contact materials ‒ new scientific opinion from EFSA regarding public health risk.” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 66(4): 299–307.
Google Scholar
Dardzińska, Jolanta, Dagmara Banach, i Sylwia Małgorzewicz. 2016. „Diety roślinne a ryzyko rozwoju osteoporozy.” Forum Zaburzeń Metabolicznych 7 (3): 99–105.
Google Scholar
Dobrzyńska, Małgorzata M. 2015. “The impact of some xenoestrogens on mammalian male reproductive system.” Advances in Andrology Online 2(1): 41–59.
Google Scholar
EFSA. 2004. “Report of the scientific panel on contaminants in the food chain on provisional findings on furan in food.” EFSA Journal 137: 1–20.
Google Scholar
EFSA. 2008a. “Perfluorooctane sulfonate (PFOS), perfluorooctanoic acid (PFOA) and their salts. Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain.” The EFSA Journal 653: 1–131. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.653.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.653
Google Scholar
EFSA. 2008b. “Polycyclic aromatic hydrocarbons in food. scientific opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain.” The EFSA Journal 724: 1–114.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.724
Google Scholar
EFSA. 2010. “Scientific Report of EFSA. Results of the monitoring of non-dioxin-like PCBs in food and feed.” The EFSA Journal 8 (7): 1701.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1701
Google Scholar
EFSA. 2011. “Scientific Opinion on Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in food”. The EFSA Journal 9 (5): 2156. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.2156
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.2156
Google Scholar
EFSA. 2012. “Perfluoroalkylated substances in food: occurrence and dietary exposure. Scientific Report of EFSA.” The EFSA Journal 10 (6): 2743. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2743
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2743
Google Scholar
EFSA. 2014. Bezpieczeństwo żywności. «Od pola do stołu» ‒ bezpieczna i zdrowa żywność dla każdego. Zapewnianie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Bruksela: Komisja Europejska Dyrekcja Generalna ds. Komunikacji Społecznej Dział Informacji dla Obywateli. https://doi.org/10.2775/7888.
Google Scholar
EFSA. 2015. “Scientific opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs: Executive summary.” The EFSA Journal, 10(6): 2743. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.3978.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.3978
Google Scholar
EFSA. 2019. “The 2017 European Union report on pesticide residues in food.” EFSA Journal 17 (6): 5743. https://doi.org.10.2903/j.efsa.2019.5743.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5743
Google Scholar
FAO. 2011. Constitutional and legal protection of the right to food around the World. Rome: Food and Agriculture Organization of The United Nations. Accessed May 24, 2020. http://www.fao.org/3/a-ap554e.pdf.
Google Scholar
FAO/WHO. 2018. The state of food security and nutrition in the world. Building climate resilience for food security and nutrition. Rome: Food and Agriculture Organization of The United Nations. Accessed May 24, 2020. http://www.fao.org/3/i9553en/i9553en.pdf.
Google Scholar
FAO/WHO. 2019a. The state of food security and nutrition in the world. Safeguarding against economic slowdowns and downturns. Rome: Food and Agriculture Organization of The United Nations. Accessed May 24, 2020. http://www.fao.org/3/ca5162en/ca5162en.pdf.
Google Scholar
FAO/WHO. 2019b. The state of the world’s biodiversity for food and agriculture. Rome: Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture Food and Agriculture Organization of The United Nations. Accessed May 24, 2020. http://www.fao.org/3/CA3129EN/ca3129en.pdf.
Google Scholar
FUSION. 2016. Stenmarck, Asa, Carl Jensen, Tom Quested, Graham Moates, Michael Buksti, Balazs Cseh, Selina Juul, Andrew Parry, Alesandro Politano, Barbara Redlingshofer, Silvia Scherhaufer, Krisi Silvennoinen, Han Soethoudt, Christine Zübert, and Karin Östergren. Estimates of European food waste levels. Stockholm: Swedish Environmental Research Institute.
Google Scholar
Gadomska, Joanna, Tadeusz Sadowski, i Marta Buczkowska. 2014. „Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu.” Problemy Higieny i Epidemiologii 95 (3): 556–560.
Google Scholar
Gajda-Wyrębek, Joanna, i Jolanta Jarecka. 2016. „Dodatek do żywności czy substancja pomocnicza w przetwórstwie?” Przemysł Spożywczy 70 (8): 35–38.
DOI: https://doi.org/10.15199/65.2016.8.3
Google Scholar
Gawęcki, Jan. 2011. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Google Scholar
GHI. 2019. “Global hunger index the challenge of hunger and climate change.” Accessed May 24, 2020. https://www.globalhungerindex.org/pdf/en/2019.pdf.
Google Scholar
Góralczyk, Katarzyna, and Mark Robson. 2019a. “Distribution of biomarkers of human exposure to persistent organic pollutants from the group of organohalogen compounds as result of the impact of the environment.” Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal. https://doi.org/10.1080/10807039.2019.1594155.
DOI: https://doi.org/10.1080/10807039.2019.1594155
Google Scholar
Góralczyk, Katarzyna, and Anna Majcher. 2019b. “Are the civilization diseases the result of organohalogen environmental pollution?” Acta Biochemica Polonica, 66: 123–127. https://doi.org/10.18388/abp.2017_2776.
Google Scholar
Góralczyk, Katarzyna. 2018. „Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest najlepsza?” Studia Ecologiae et Bioethicae 16 (4): 51–56. https://doi.org/10.21697/seb.2018.4.05.
Google Scholar
Iwanow, Krystyna, i Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna. 2012. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL.
Google Scholar
Jaeggii, Adrian V., and Michael Gurven. 2013. “Natural Co-operators: Food sharing in humans and other primates.” Evolutionary Anthropology 22: 186–195.
DOI: https://doi.org/10.1002/evan.21364
Google Scholar
Nazarewicz, Rafał. 2007. „Wpływ stosowania diety wegetariańskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi.” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 58 (1): 23–27.
Google Scholar
Ludwicki, Jan K., Katarzyna Czaja, Katarzyna Góralczyk, i Paweł Struciński. 2011. Probabilistyczna i deterministyczna ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ‒ Państwowy Zakład Higieny.
Google Scholar
Pawlicka, Marzena, Andrzej Starski, Monika Mania, Marzena Rebeniak, Magdalena Mazańska, Tomasz Szynal, i Jacek Postupolski. 2014. „Bezpieczeństwo materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w UE.” Przemysł Spożywczy 68: 18–20.
Google Scholar
Pyrzyńska, Ewa. 2013. „Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania – postawy i zachowania wegetarian w Polsce.” Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 906: 27–36.
Google Scholar
Pyrzyńska, Ewa. 2018. „Zachowania konsumenta na rynku usług cateringowych na przykładzie cateringu dietetycznego.” Ekonomiczne Problemy Turystyki 2 (42): 265–271.
DOI: https://doi.org/10.18276/ept.2018.2.42-25
Google Scholar
Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE z 30.04.2004 r. L 191/1 z późn. zm.).
Google Scholar
Rozporządzenie (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE z 13.11.2004 r., L 338/4 z późn. zm.).
Google Scholar
Rozporządzenie Rady (WE) Nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. WE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.).
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. WE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.).
Google Scholar
Struciński, Paweł, Katarzyna Góralczyk, Jan K. Ludwicki, Agnieszka Hernik, Katarzyna Czaja, and Korcz Wojciech. 2006. “Levels of selected organochlorine insecticides, polychlorinated biphenyls, phthalates and perfluorinated aliphatic substances in blood ‒ Polish WWF study.” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 57(2): 99–112.
Google Scholar
Śmiechowska, Maria, i Agnieszka Florek. 2011. „Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej.” Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 56 (4): 152–156.
Google Scholar
Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz. U. z 2017 r. poz. 1054).
Google Scholar
Wasilik, Katarzyna. 2014. „Trendy w zachowaniach współczesnych konsumentów ‒ konsumpcjonizm a konsumpcja zrównoważona.” Konsumpcja i Rozwój 1 (6): 66–74.
Google Scholar
WHO. 2012. State of the science of endocrine disrupting chemicals. Geneva: WHO.
Google Scholar
Zalega, Tomasz. 2013. „Alternatywne trendy konsumenckie w miejskich gospodarstwach domowych w Polsce w okresie kryzysu.” Studia i Materiały 16: 56–78.
DOI: https://doi.org/10.7172/1733-9758.2013.16.4
Google Scholar