Opublikowane: 2018-12-31

Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest najlepsza?

Katarzyna Góralczyk
Studia Ecologiae et Bioethicae
Dział: Artykuły naukowe
https://doi.org/10.21697/seb.2018.16.4.05

Abstrakt

W świetle wzrastającej świadomości o zanieczyszczeniu środowiska i w konsekwencji jego niekorzystnego wpływu na codzienne życia człowieka pojawiła się moda na poszukiwanie żywności o jak najlepszej jakości. Dlatego ważne jest, aby wiedza konsumentów na temat produkcji żywności była jak najlepsza. Żywność konwencjonalna powszechnie uważana jest za mniej wartościową lub wręcz niebezpieczną ze względu na obecność rożnych substancji chemicznych. Z kolei żywność ekologiczna traktowana jest jako ta zdrowsza i bardziej wartościowa. Natomiast z licznych badań naukowych wynika, że nie ma znaczących różnic między żywnością ekologiczną i konwencjonalną, zarówno pod względem obecności zanieczyszczeń jak i wartości odżywczych.

Słowa kluczowe:

żywność ekologiczna, żywność konwencjonalna, bezpieczeństwo żywności, zanieczyszczenia, wartości odżywcze

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Góralczyk, K. (2018). Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest najlepsza?. Studia Ecologiae Et Bioethicae, 16(4), 51–56. https://doi.org/10.21697/seb.2018.16.4.05

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.