Brzostek-Kasprzak B., Kwasek M., Obiedzińska A., Obiedziński M. W., 2013, Żywność ekologiczna – regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji. Z badań nad rolnictwem społecznie zrownoważonym, Warszawa 2013, 80.
Google Scholar
EFSA, 2004, Report of the scientific panel on contaminants in the food chain on provisional findings on furan in food. EFSA Journal 137, 1-20.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2004.137
Google Scholar
EFSA, 2008a, Perfluorooctane sulfonate (PFOS), perfluorooctanoic acid (PFOA) and their salts. Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain., The EFSA Journal, 653, 1-131.
Google Scholar
EFSA, 2008b, Polycyclic aromatic hydrocarbons in food. scientific opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain, The EFSA Journal 724, 1-114.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.724
Google Scholar
EFSA, 2010, Scientific Report of EFSA. Results of the monitoring of non-dioxin-like PCBs in food and feed, The EFSA Journal 8, 7, 1701.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1701
Google Scholar
EFSA, 2011, Scientific Opinion on Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in food. The EFSA Journal 9, 5, 2156.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.2156
Google Scholar
EFSA, 2012, Perfluoroalkylated substances in food: occurrence and dietary exposure. Scientific Report of EFSA, The EFSA Journal, 10, 6, 2743.
Google Scholar
EFSA, 2019, The 2017 European Union report on pesticide residues in food, EFSA Journal 17, 6, 5743.
DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5743
Google Scholar
Escher I., Petrykowska J., 2016, Żywność ekologiczna w opinii młodych polskich konsumentów – wyniki badania. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej nr 113, 2016, 33-44.
DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.113.3
Google Scholar
Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., 2014, Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu, Probl. Hig. Epidemiol. 95, 3, 556-560.
Google Scholar
Goralczyk K., Kostka G., Ludwicki J. K., Struciński P., 2013, Przewodnik po terminologii – Toksykologia, Bezpieczeństwo żywności, Zdrowie Publiczne, Ocena Ryzyka pod red. J. K. Ludwickiego, NIZP-PZH, Warszawa 2013, ISBN 978-83-89379-78-8.
Google Scholar
Kazimierczak-Piwko L., 2017, Ekologiczność produktu jako ważny element jego jakości. System wspomagania w inżynierii produkcji, Problemy w zarządzaniu środowiskiem 6, 148-157.
Google Scholar
Korzycka-Iwanow M., Wojciechowski P., 2015, Żywność ekologiczna w prawie USA i Unii Europejskiej, The Central European Journal of Social Sciences and Humanities 13, 19-38.
DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2015.13.02
Google Scholar
Kosson R., 2011, Żywność ekologiczna według kodeksu żywnościowego, Codex Alimentarius. Nowości Warzywnicze 50, 29-36.
Google Scholar
Organic food in Poland., 2017, IMAS International Sp. z o.o. Ogłoszenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 września 2017 r. w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2018 r. (Dz. U. MRiRW z 2017 r., poz. 93).
Google Scholar
Organic monitoring summary report 2002-2006., 2006, Chemische und Veterinaruntersuchungsamter Baden-Wurttemberg, Germany. CVUA Stuttgart Chemisches und Veterinaruntersuchungsamt Stuttgart 70702 Fellbach, Postfach 1206. Germany.
Google Scholar
Przewodnik MRiRW po rynku produktów ekologicznych – poradnik dla zamawiającego – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Urzędem Zamówień Publicznych.
Google Scholar
Staniak S., 2014, Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, Polish Journal of Agronomy 19, 25-35.
Google Scholar
Szymańska K., 2011, Żywność ekologiczna – rozwoj a potrzeby społeczeństwa. [w:] Rola dokonań młodych naukowcow a możliwości osiągnięcia sukcesu naukowego i zawodowego” pod red. Kuczera M., wydawnictwo: CREATIVETIME, Kraków 2011.
Google Scholar
Śmiechowska M., Florek A., 2011, Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 56, 4, 152-156.
Google Scholar
WHO, 2012, State of the science of endocrine disrupting chemicals.
Google Scholar
Akty prawne:
Google Scholar
Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE z 30.04.2004 r. L 191/1 z późniejszymi zmianami).
Google Scholar
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. WE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.).
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. WE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.).
Google Scholar
Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajow trzecich (Dz. Urz. L 334 z 12.12.2008, str. 25, z późn. zm.).
Google Scholar
Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE, 2005 r., L 70/1).
Google Scholar
Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz. U. z 2017 r. poz. 1054).
Google Scholar