Opublikowane: 2005-12-31

Ryby – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o kluczowym znaczeniu dla zdrowia: wpływ rtęci na obniżenie ich prozdrowotnego działania

Grażyna Nowicka
Studia Ecologiae et Bioethicae
Dział: Artykuły naukowe
https://doi.org/10.21697/seb.2005.3.1.07

Abstrakt

Przeszło 30 lat temu zaobserwowano, iż Eskimosi, których dieta opiera się na tłustych rybach morskich, rzadko chorują na choroby układu krążenia takie jak choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego. Obserwacje te dały początek licznym badaniom epidemiologicznym, klinicznym i doświadczalnym mającym na celu wyjaśnienie tego zjawiska. Obecnie nie ulega wątpliwości, iż ryby będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-3 (n-3 PUFA) są ważnym składnikiem pożywienia, gdyż zawarte w nich kwasy tłuszczowe istotnie wpływają na szereg przemian metabolicznych i tym samym na ryzyko rozwoju różnych chorób.

Słowa kluczowe:

ryby, rtęć, metabolizm

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Nowicka, G. (2005). Ryby – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o kluczowym znaczeniu dla zdrowia: wpływ rtęci na obniżenie ich prozdrowotnego działania. Studia Ecologiae Et Bioethicae, 3(1), 117–125. https://doi.org/10.21697/seb.2005.3.1.07

Cited by / Share


Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.