Andrzej Chłopecki, Artystą się bywa, [w:] …i Ty bądź artystą, Krajowa Agencja Wydawnicza, Warszawa 1982.
Google Scholar
Grzegorz Dziamski, Sztuka i estetyzacja świata, [w:] Co z tym odbiorcą? Wokół zagadnienia odbioru sztuki, red. M. Kędziora, W. Nowak, J. Ryczek, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych UAM, Poznań 2012.
Google Scholar
Bogna Kietlińska, Znaczenie kompetencji kulturowych i artystycznych w odbiorze sztuki, [w:] Co z tym odbiorcą? Wokół zagadnienia odbioru sztuki, red. M. Kędziora, W. Nowak, J. Ryczek, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych UAM, Poznań 2012.
Google Scholar
Monika Kucia, Kuchnia PL, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Warszawa 2011.
Google Scholar
Dorota Ilczuk, Ekonomika kultury jako dziedzina badawcza, PWN, Warszawa 2015.
Google Scholar
Raport 2014: Rynek Gastronomiczny w Polsce, „Nowości Gastronomiczne”, Warszawa 2014.
Google Scholar
Mark Reinfeld, Bo Rinaldi, Vegan World Fusion Cuisine, Thousand Petals Publishing, Kapaa 2004.
Google Scholar
Kevin W. Sweeney, Hunger is The Best Sauce. The Aesthetics of Food, [w:] The Philosophy of Food, red. D.M. Kaplan, University of California Press, Los Angeles 2012.
Google Scholar
Amy B. Trubeck, Haute Cuisine How the French Invented the Culinary Profession, University of Pennsylvania Press, Philadelphia 2000.
Google Scholar
Źródła internetowe
Google Scholar
A lot of people came and were very disappointed with the Damien Hirst art collection, „The Guardian” z dnia 17.07.1999 r., www.theguardian.com/theguardian/1999/jun/17/features11.g23.
Google Scholar
Analiza potrzeb i rozwoju przemysłów kreatywnych, Raport Ecorys na zlecenie Ministerstwa Gospodarki, Warszawa 2009, http://nck.pl/media/attachments/302357/analiza_potrzeb_i_rozwoju_przemysw_kreatywnych.pdf.
Google Scholar
ElżbietaBogusławska-Przybysz, ArtFood – sztuka na talerzu, SPAeden, www.spaeden.pl/kuchnia/kuchenne-trendy/2287-artfood-sztuka-na-talerzu.
Google Scholar
Adam Chrząstowski, Gotowanie vs sztuka, Blog Adama Chrząstowskiego, http://adamchrzastowski.natemat.pl/88505,gotowanie-vs-sztuka.
Google Scholar
Agata Etmantowicz, Co to takiego przemysły kreatywne i przemysły kultury, „Kreatywni Samozatrudnieni”, http://www.kreatywnisamozatrudnieni.pl.
Google Scholar
Food Design (Projektowanie Kulinariów), Akademia Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi, http://podyplomowe.asp.lodz.pl.
Google Scholar
Jamie Oliver – Filozofia jedzenia, „Przy dużym stole”, http://przyduzymstole.blogspot.com.
Google Scholar
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Wojciech Modest Amaro, http://culture.pl/pl/tworca/wojciech-modest-amaro.
Google Scholar
Andrzej Klasik, Sektor kultury i przemysły kreatywne w rozwoju regionu na przykładzie Aglomeracji Górnośląskiej, Portal Innowacji, http://pi.gov.pl/PARPFiles/file/INNOWACYJNA_FIRMA/R_artykul_prz_kreatywne_agl_gornoslaska.pdf.
Google Scholar
Kuchnia chińska. Jedzenie w zgodzie z filozofią, „Prześlij przepis!”, www.przyslijprzepis.pl/artykul/kuchnia-chinska-jedzenie-w-zgodzie-z-filozofia.
Google Scholar
Edyta Kusińska, „Moje smaki” Michel Moran, „Madame Edith”, https://madameedith.com/lifestyle/moje-smaki-michel-moran/.
Google Scholar
Kinga Lewandowska, Agnieszka Kręglicka: Codzienne gotowanie rzadko bywa sztuką, „Polska Times” z dnia 31.03.2013 r., www.polskatimes.pl/artykul/795613,agnieszka-kreglicka-codzienne-gotowanie-rzadko-bywa-sztuka,id,t.html.
Google Scholar
Gail Mercedes, The Philosophy of Chinese Cooking, „SelfGrowth”, http://www.selfgrowth.com/articles/the_philosophy_of_chinese_cooking.
Google Scholar
Maciej Misiura, Dariusz Aksamit, Kuchnia molekularna, http://kuchniamolekularna.pl.
Google Scholar
Projektowanie jedzenia, http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/projektowanie-jedzenia_242.html.
Google Scholar
Colt Taylor, Cooking Is An Art: What Makes A Chef An Artist, Craftsman And Visionary, „Elite Daily”, http://elitedaily.com/life/culture/chef-artist-craftsman-visionary/632690/.
Google Scholar
Arnold Toczyński, „Uczta Babette” – redefinicja dyskursu kulinarnego, www.wydzfilhist.uni.lodz.pl/pub/16.pdf
Google Scholar
Turystyka kulinarna – czyli przepis na sukces szlaków, imprez i produktów kulinarnych, www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/turystka-kulinarna-czyli-przepis-na-sukces-szlakow-imprez-i-produktow-kulinarnych_336.html.
Google Scholar
Wspólna strategia rozwoju kreatywności przemysłowej na pograniczu polsko-litewskim, Olita, Suwałki 2011, www.ugpunsk.pl/userfiles/file/Strategia%20Rozwoju%20PK%20na%20Pograniczu%20PL.pdf
Google Scholar