Zasady recenzowania

ZASADY  RECENZOWANIA

Proces kwalifikacji artykułów podlega trzystopniowej procedurze oceny:

1) Redakcja dokonuje wstępnej oceny zgodności zgłoszonego artykułu z profilem czasopisma oraz spełniania wymogów formalnych. W czasie roku akademickiego w przeciągu 3 dni odpowiada autorowi w sprawie jego artykułu, komunikując jedną z trzech możliwych decyzji: 1) informuje o przesłaniu tekstu do oceny ekspertów; 2) zwraca się do autora z prośbą o uzupełnienie lub korektę wskazanych elementów; lub 3) informuje o odrzuceniu artykułu.

2) Dwaj niezależni, zewnętrzni eksperci dokonują merytorycznej i formalnej oceny zgłaszanych artykułów. Ocena ta zwykle trwa nie dłużej niż 1,5 miesiąca.

3) Redakcja w oparciu o opinie ekspertów podejmuje decyzję o akceptacji, odrzuceniu, bądź odesłaniu artykułu autorowi do poprawy zgodnie z sugestiami ekspertów. W przypadku radykalnie odmiennych ocen ekspertów Redakcja może zwrócić się z prośbą o ocenę do trzeciego eksperta i na podstawie wszystkich recenzji decyduje o kwalifikacji artykułu. Decyzja ta zapada w wyniku głosowania bezwzględną większością głosów. W przypadku równej ilości głosów przeważa głos redaktora naczelnego. Redakcja informuje autora o swojej decyzji zwykle w przeciągu dwóch tygodni od daty napłynięcia ostatniej recenzji oraz udostępnia mu opinie ekspertów.

Redakcja dba o bezstronność oceny zgłaszanych artykułów poprzez zapewnienie wzajemnej anonimowości autorów i recenzentów (double blind), stosowanie tych samych kryteriów oceny oraz unikanie konfliktu interesów pomiędzy autorami a recenzentami i członkami redakcji. Autor zgłaszający artykuł, przedstawiając stosowne uzasadnienie, może zwrócić się do Redakcji z prośbą, by wskazana przez niego osoba nie oceniała jego tekstu. Więcej informacji na ten temat znajduje się w przyjętych przez Redakcję zasadach etycznych.

Redakcja SEeB sprawdza oryginalność zgłoszonych artykułów przy pomocy platformy iThenticate.

Formularz recenzji jest dostępny do pobrania.

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.