Opublikowane: 2025-06-30

"Etyka obowiązku i wartości. Księga Jubileuszowa z okazji 40-lecia pracy naukowej i dydaktycznej ks. prof. Ryszarda Monia", red. A. Kobyliński, A. Waleszczyński, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2023, ss. 522.

Karolina Rozmarynowska
Studia Philosophiae Christianae
Dział: Recenzje i sprawozdania
https://doi.org/10.21697/spch.2025.61.R.01

Abstrakt

Etyka obowiązku i wartości to księga jubileuszowa, która została wydana z okazji 40-lecia pracy naukowej i dydaktycznej zasłużonego polskiego filozofa ks. prof. Ryszarda Monia. Księga została podzielona na trzy główne części, zatytułowane: Listy gratulacyjne, Życie i działalność Jubilata oraz Opracowania naukowe dedykowane Jubilatowi. Działalność naukowo-dydaktyczna oraz dorobek naukowy Ryszarda Monia zostały opracowane obszernie i starannie. Czytelnik może się dowiedzieć, jakie osiągnięcia w dziedzinie filozofii ma na swoim koncie Jubilat i jak szerokie zainteresowania filozoficzne rozwijał przez 40 lat swojej kariery naukowej. W artykułach dedykowanych Ryszardowi Moniowi, zamieszczonych w księdze, poruszone są w sposób ciekawy, ale zarazem krytyczny, aktualne
problemy filozoficzne z zakresu antropologii, etyki i fenomenologii.

----------------------------------------

Zgłoszono: 2/05/2025. Zrecenzowano: 10/06/2025. Zaakceptowano do publikacji: 20/06/2025.

Słowa kluczowe:

Ryszard Moń, obowiązek, wartość, normatywność, prawa człowieka, podmiotowość

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Rozmarynowska, K. (2025). "Etyka obowiązku i wartości. Księga Jubileuszowa z okazji 40-lecia pracy naukowej i dydaktycznej ks. prof. Ryszarda Monia", red. A. Kobyliński, A. Waleszczyński, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2023, ss. 522. Studia Philosophiae Christianae, 61(1), 193–206. https://doi.org/10.21697/spch.2025.61.R.01

Cited by / Share

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.